
Attorney-General for India R. Venkataramani said in a written opinion that the Digital Personal Data Protection Act, 2023 did not “dilute” the Right to Information Act, 2005, a government source said.
Civil society groups and transparency advocates have argued that the Act’s amendment of Section 8(1)(j), turning a partial exemption for government bodies to turn over “personal” information into a total exemption, undermined transparency.
However, Mr. Venkataramani said that a different part of the RTI Act, which had not been amended, would allow government bodies to disclose such personal information in response to RTI requests. “Section 8(2) of the RTI Act, 2005 mandates disclosure of exempted information whenever public interest outweighs harm,” the opinion said. Mr. Venkataramani declined to confirm authorship of the opinion when contacted by The Hindu, saying he did not respond to media queries.
‘Balance between privacy and transparency’
“There is no dilution of accountability and transparency due to [the] DPDP Act. It only provides a legal framework to ensure balance between privacy and transparency, as mandated by the Supreme Court in the Puttaswamy case judgment.”
The Union government, which notified the RTI amendment in November 2025, even as other parts of the DPDP Act were given a 12–18 month implementation timeline, has made a similar argument. Section 8(1) of the RTI Act lists out exemptions where “there shall be no obligation to give any citizen” information in response to a request.
The earlier language of Section 8(1)(j) exempted from providing “information which relates to personal information the disclosure of which has no relationship to any public activity or interest, or which would cause unwarranted invasion of the privacy of the individual unless the Central Public Information Officer or the State Public Information Officer or the appellate authority, as the case may be, is satisfied that the larger public interest justifies the disclosure of such information,” with a proviso that information that cannot be denied to Parliament cannot be denied to citizens.
That proviso, along with all words after “personal information,” were deleted, elicited strong condemnation from transparency activists, who had for years pushed back against the amendment’s implementation.
(Source: The Hindu)
The passage states that the amendment to Section 8(1)(j) of the RTI Act converted a partial exemption relating to personal information into a total exemption. Why did civil society groups argue that this change undermined transparency?
A. Because the RTI Act was repealed entirely
B. Because government bodies were made immune from RTI requests
C. Because conditional disclosure based on public interest was removed
D. Because personal information was made freely accessible
Correct Answer: C
According to the passage, how did the Attorney-General justify the claim that the DPDP Act did not dilute the RTI Act despite the amendment to Section 8(1)(j)?
A. By arguing that transparency laws are subordinate to privacy laws
B. By stating that exemptions under the RTI Act are absolute
C. By pointing out that Section 8(2) of the RTI Act still allows disclosure in public interest
D. By claiming that the amendment applied only to private entities
Correct Answer: C
The government relied on the Supreme Court’s Puttaswamy judgment to support its position. What was the core reasoning behind this reliance, as mentioned in the passage?
A. The judgment requires a balance between privacy and transparency
B. The judgment abolished the Right to Information
C. The judgment prohibited disclosure of all personal information
D. The judgment limited Parliament’s power to amend laws
Correct Answer: A
The passage notes that the deletion of a proviso in Section 8(1)(j) attracted strong condemnation from transparency activists. What was the main reason for this condemnation?
A. It postponed implementation of the DPDP Act
B. It expanded the powers of the Information Commission
C. It increased administrative burden on public authorities
D. It removed a safeguard ensuring citizens’ access to information similar to Parliament
Correct Answer: D
Based on the passage, how can personal information still be disclosed by government bodies even after the amendment to Section 8(1)(j)?
A. Only if Parliament specifically directs disclosure
B. When public interest outweighs the potential harm under Section 8(2)
C. Automatically in all RTI requests
D. Only after approval from the Attorney-General
Correct Answer: B